Senaste "skissen"!



Här är arkitekternas senaste "skiss"/bild på hur vårt nya förvaltningskontor kommer att se ut. Till skillnad från tidigare förslag är nu det vita på bottenvåningen borta och fasaden blir mer enhetlig, men med större ljusinsläpp. Skyltningen på gaveln kommer att vara bakgrundsbelyst.

Anna Q , Byabetan och Utvecklingsnämnden


Foto: Mats Roslund

Stumfilmsaktrisen Anna Q Nilsson satt säkert där uppe och log i går kväll. Ett par hundra besökare hade kommit för att fira hennes 121-årsdag på hemmaplan - i Hasslarps Folkets park. Bakom arrangemanget stod vård- och omsorgsförvaltningen, utvecklingsnämnden och Byabetan i Hasslarp.
Detta skriver Helsingborgs Dagblad idag. Läs mer här.
.

Reklambanderoll!



På norra sidan av vårt nya förvaltningskontor kommer under ombyggnaden sitta en 4,8m x 7,9m stor reklambanderoll. Ingen kommer att missa vem som ska flytta in i huset!
.

Plusjobben tillbaka?

I dagens Dagens Nyheter står det att S vill återinföra plusjobben, men nu ska de kallas utvecklingsjobb! Ska riktas till de som är inom jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Snart heter allting något med utveckling, men vi på Utvecklingsnämnden kan nog betrakta oss som pionjärer.....................
.

Sverige drabbas hårdare av krisen

Den svenska ekonomin drabbas minst lika hårt som OECD-området i allmänhet av finanskrisen och dess effekter. Fallet i industriproduktion och BNP ser ut att bli större än i de flesta jämförbara länder för 2009.
Det skriver Industrins ekonomiska råd i rapporten "Finanskrisens effekter på svensk industri", som presenterades på fredagen.
Läs mer i Dagens Industri som du hittar här
Kanske inte precis nån munter läsning så här på fredagseftermiddagen, men det har ju i allra högsta grad att göra med vårt arbete inom Utvecklingsnämnden.
.

Visst svängde det!

Det blev bra drag i den fullsatta konsertsalen på Dunkers när Boban Markovic och hans åtta blåsare och tre slagverkare drog igång. I alla fall när de kom fram till trejde låten. De två första var lite sega, men därifrån och framåt så var överväxeln i. En och annan f d UVN-medarbetare syntes i publiken och  visst svängde det!!
Helsingborgs Dagblads recension "En fest med språkförbistring" kan du läsa här.
.

Hitta jobb i närheten

"Jobbkartan.se är en sökmotor för jobbannonser. De lediga jobben placeras ut på en karta, så att du enkelt kan hitta ett nytt jobb i närheten av din bostad, eller i en specifik stadsdel. Spara tid och miljö: skaffa ett jobb i närheten! De geografiska positionerna baseras på postnummerområden, och är därför ungefärliga."
Så står det på Jobbkartans hemsida där idéen bakom sökmotorn presenteras. Ni kan ju lägga märke till att Helsingborg är ett populärt sökområde. Jobbkartan hittar du här.
En annan bra svensk (!) jobbsökarsajt är Workey, less work more jobs",och den hittar du här.
.

Dubbelkommando



En gång i världen jobbade jag som trafiklärare och då har man dubbelkommando. Två förare till ett fordon med andra ord. På bilden ser ni en som kommit på att man kan göra tvärt om................. En förare, två fordon!
.

Sväng med Boban Markovic Orkestar



"På den serbiska musikscenen är Boban Markovic en gigant, han är den gyllene trumpetens mästare och tillika ledare av den frenetiska blåsorkestern Boban Markovic Orkestar. Framgångsreceptet består i att förnya traditioner, blanda gipsy-grooves, olika dansstilar, rock och jazz med nyskrivet material och en scenenergi som hos ett arenarockband."
Så står det på Dunkers Kulturhus hemsida och dit ska jag ikväll för att se om det stämmer!
Ska bli spännande att kolla in denne musikant och hans orkester.
.

Hitta recept!

Med receptsökmotorn hittarecept.se söker du bland 180 000 recept från svenska receptsajter och matbloggar. Kanske kan det  vara till lite hjälp inför helgen när menyerna ska planeras.
Jag sökte till exempel på "¨våfflor" som ju kan vara lämpligt just idag och fick fram 475 olika recept. Tar ett tag innan man har hunnit prova alla............
.

Personalbrist när terapi tar över



Här har vår "gamla" förvaltningschef fått lite annat att bita i än att omorganisera Utvecklingsnämnden.
Läs mer på Sveriges Radios hemsida som du hittar här.
Du kan även läsa här.
.

Tusentals ramlar ur sjuksystemet

"Vi räknar med 15 000 personer från 2 januari 2010 och därefter i storleksordningen 1000 ytterligare per månad", säger Jon Dutrieux på Försäkringskassan.
Hur man än ser på detta kommer det att bli en ökad belastning på försörjningsstödet. Ett stöd som ju ska vara av övergångskaraktär och inte en pemanent "medborgarlön". Frågan är om man inte bara har flyttat problemet från, till som i vårt fall, Utvecklingsnämnden.
Du kan läsa mer om detta här.
.

Alla har vi varit små.............



Porträttet ovan målades av en kringresande konstnär, V. Ginner,  och är gjord i en teknik med pastellkritor. Jag är 4½ år gammal och jag minns än idag hur svårt det var att sitta still och att de grå flanellbyxorna kliade som bara den. Det är nog också den enda gången i mitt liv som jag har haft en fluga på mig!
.

Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna

Nu har SKL lagt ut dokumentationen från Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna i Sollentuna den 12 - 13 Mars 2009.
Du hittar länkarna här.
.

Maria Larssons Eviga Långtråkighet



Såg "Maria Larssons Eviga Ögonblick" på DVD i helgen. Det var det långtråkigaste jag har sett på länge. Rena pekoralet med kraftig Åsa-Nisse-varning. Fattar inte hur den kan ha fått sådan positiv kritik.
.

Hemligheter och lögner

"Hemligheter och lögner" finns det en mycket bra engelsk film som heter. Men det verkar knappast varit den som inspirerat SD att vilja införa lögndetektorer vid bidragsansökningar! Utvecklingsnämndens ordförande,Christian Orsing (M), ställer sig dock skeptisk till förlaget. Läs mer här.

Arbetsrättsgille på Sundspärlan



Tillbringade hela måndagen på Sundspärlan utan att ta ett enda danssteg! Däremot lyssnade jag tillsammans med minst tre hundra andra till en föreläsning av Tommy Iseskog (bilden) om våra nya sjukförsäkringsregler, den nya diskrimineringslagen och en hel del annat nytt inom arbetsrätten. Ganska tunga grejor med andra ord, men han gjorde det på ett pedagogiskt och begripligt sätt och jag höll mig vaken även när "Calzonesvackan" slog till efter lunch. Det var det inte alla som gjorde......................!
.

SATS-söndag!



Eftersom det var gråmulet och duggregn i söndags förmiddag fick det bli lite fysiska övningar på SATS . Man är ganska nöjd med sig själv när man har tränat färdigt och går upp för den stillastående (!) rulltrappan på bilden som leder upp i dagsljuset. En gång i världen låg Tempo Stattena i de här lokalerna och lite tempo på gång/löp-bandet är ju inte fel.
Strömmen gick en stund så det blev lite extra spännande när det blev kolmörkt i bastun.........

Rikstermbanken!?!

Svårt med terminologin? Nu finns hjälp även för detta ute på nätet. Nu har nämligen Rikstermbanken öppnat. Den är gratis och du hittar den här.
Kolla gärna under rubiken Källor så ser ni att den gör fog för namnet bank. Det är det ju inte alla banker som gör nuförtiden...............

Utvecklingsnämnden sparar i Skattehuset

"Gamla Skattehuset förnyas och utvecklingsnämnden samlar sin administration där. Som en följd sparar man flera miljoner i hyreskostnader. I slutet av året ska allt vara klart."
Så skriver Helsingborgs Dagblad idag. Du kan läsa mer här.
.

Påskliljor och solnedgång





Det är ju ett par veckor till påsk, men påskliljorna utanför Rådhuset blommar för fullt. Personligen gillar jag påsken som är en ganska tillbakalutad helg där man har hela våren och sommaren framför sig. Och så känner man att ljuset har återvänt. Det börjar man i och för sig känna av redan nu och den andra bilden är från gårdagens kvällspromenad med solnedgången över Norra Hamnen efter en solig dag.

Jobben finns vid Sundet



Framtidsjobb. Sköterska, snickare eller forskare? I västra Skåne kommer de nya jobben och de nya invånarna att finnas 2020. Det skriver Sydsvenskan som intervjuat Thomas Behrens, utredare vid Arbetsförmedlingen i Malmö.
Läs hela artikeln här.
.

Akademiens ordlista på nätet


"Nu har svenska ordlistan tagit sig ut i cyberrymden. I går var det premiär för Svenska akademiens ordlista på nätet.

SAOL, Svenska akademiens ordlista gavs ut första gången 1874. 2009 finns den nu tillgänglig på nätet, gratis tills vidare.

SAOL innehåller 125 000 ord och senaste upplagan gavs ut 2006. Exempel på nya ord att söka på är: afterwork, chokladboll och guldtia". Detta skriver SVT på sin hemsida idag.
Så ni alla med Snille och Smak ni hittar SAOL här.
.


Ny personalchef rekryterad

Så här skriver Utvecklingsnämndens informatör, Jenny Andersson, på vårt intranät "Insikten" idag;
"Annette Birr blir personalchef på Utvecklingsnämndens förvaltning. Annette börjar den 18 maj efter att ha avslutat sin nuvarande anställning på Allers tryck, där hon har personalansvar för cirka 200 personer Snart får vi alltså en ny personalchef. Valet föll på Annette Birr, 46 år, som sedan 1998 är personalansvarig på Allers tryck. Annette har mångårig erfarenhet av att jobba med personal. Hon har arbetat både strategiskt och operativt med personalfrågor i nästan tjugo år och är personalvetare i botten. "
Annette kommer att ingå i den ledningsgrupp för Support som jag leder och jag ser mycket fram emot vårt samarbete.
.

Mer Göteborg



Yttterligare en bild från helgen i Göteborg. I bakgrunden ser ni Novotel Klippan som en gång i världen var Carnegie-bryggeriet. Tittar ni noga så ser ni också ena fästet till Älvsborgsbron. Framför hotellet ser ni undertecknad..............
Och eftersom det är i Göteborg har jag min Håkan-Hellström-keps på!!
.

Fas 3 faktablad

Faktabladet från Arbetsförmedlingen om vad som gäller Fas 3 i Jobb- och Utvecklingsgarantin har nu kommit.
Du hittar en länk här.
.

Göteborg i helgen





Var i Göteborg i helgen och firade barnbarnet som fyllde två år. Det gavs också tillfälle till promenad i vårsolen nere längs kajerna vid Klippan och Röda Sten. Bilderna är tagna i veteranbåtshamnen vid Sjömagasinet (Bruce Springsteens favoritkrog!!) där det också finns ett genuint Ångbåtscafé i en gammal skuta.
.

Sommarjobben sökbara!



Ett av Utvecklingsnämndens stora paradnummer varje år är sommarjobben. Alltid lika intressant för både ungdomar och föräldrar och med uppåt 2000 sökande varje år! Mer information om detta hittar du här.
.


På andra sidan Sundet


För dig som är intresserad av vad som händer på andra sidan Sundet, valutan till trots, finns numera Helsingör Dagblad på nätet. Du hittar det här.
En annan intressant länk är till "Kulturområde Helsingör" som beskriver hur det gamla varvet ska omvandlas. Den länken hittar du här.
.

Ganska bra. Eller hur?



Nu är det lite mer än ett år sen Utvecklingsnämndens nya förvaltningsorganisation trädde i kraft. Och visst blev det ganska bra eller hur? Det finns mer att göra och viss modifiering lär väl komma när den nye förvaltningschefen har blivit varm i kläderna. En liten "fejslift" med andra ord som det heter i bilsammanhang!
.


Nu kommer Helsingborgs stads samlingar på nätet

- Nu skall alla kunna titta på Helsingborgs stads enorma samlingar via nätet. I samlingarna finns över 300 000 föremål och över 1,5 miljoner bilder. Äntligen har vi kommit förbi de tekniska problemen och inköp av en databas sker inom kort. En publik webbpublicering beräknas kunna ske cirka tre månader efter att den nya databasen är installerad och denna tid behövs för bland annat utbildning och intrimning av systemet. Bland materialet som kan läggas ut direkt är över 21 000 bilder, 7000 konstverk och över 300 föremål. Det säger Anders Lundström (KD) kulturnämndens ordförande
Läs mer här.

Orsing är inte nöjd

Regeringen vill göra det svårt för anhöriga till vissa invandrare från länder utanför EU att komma hit. Men utvecklingsnämndens ordförande vill att de nya reglerna ska gälla fler - även flyktingar.

Utvecklingsnämndens ordförande, moderaten Christian Orsing, är inte nöjd med utredningens förslag.

Han tycker att det är oklart och svårtolkat med alla undantag. Dessutom anser han att det inte hjälper kommunerna.

- Jag skulle vilja att fler omfattas av kravet, även flyktingar, och att alla i stället ska få en individuell prövning där även barnperspektivet vävs in.
Det skriver Helsingborgs Dagblad i dagens nummer av tidningen. Läs mer här.
.


Deltidare säger upp sig när a-kassan tar slut

"75-dagarsregeln", som innebär att det numera bara går att "deltidsstämpla" under en begränsad tidsperiod, verkar ha fått till följd att fler deltidsanställda säger upp sig och övergår till heltidsarbetslöshet.
Det skriver Dagens Industri idag. Du kan läsa mer här.
Läs även detta.
.

DHS Helsingborg



DHS Helsingborg har sjösatt en ny hemsida. "De Handikappades Samarbetskommité (DHS), är ett partipolitiskt obundet samarbetsorgan för lokala handikappföreningar i Helsingborg. DHS ändamål är att samla de olika handikappföreningarna i Helsingborg till gemensamma överläggningar i handikappolitiska frågor, samt att bevaka och tillvarata 25 medlemsföreningars intressen".

Du hittar sidan  här 
.


Utblick över isen





Som ni ser på bilden ovan ligger isen kvar på sjön Bolmen. Var där i lördags i hällregnet och tittade till det hela. Har haft hjälp med att ta ner ett antal träd och det har företaget som skötte det gjort bra utan att köra sönder tomten med sina maskiner. När det är så här tråkigt väder får man trösta sig med något, så det blev en räkmacka på Roddys inne i Ljungby. Och en mazarin............
.

En härlig kombination!



I senaste numret av Offentliga Affärer är utvecklingsnämndens ordförande "Profilen". Nu uppmärksammas han för visso inte för att han är vår ordförande utan för det faktum att han var Sveriges yngste ordförande i en kommunstyrelse några veckor i höstas!!
Vill någon specialstudera artikeln så finns papperstidningen på mitt arbetsrum.
Tillägg 090312: Nu finns artikeln på webben. Du hittar den här.
.

Rökfri arbetstid



Har idag varit på Kompetenscenter Norrehed och fått information från Personalavdelningen om "Rökfri Arbetstid" som ju ska vara infört inom hela kommunen innan den 1/7 2010. Mer information om detta hittar man på Insikten under "För mig som anställd".
Dessutom finns Sluta-röka-linjen på 020-840000 eller www.slutarokalinjen.org som är kostnadsfri.
Läs även här.
.

Jobb-till-tusen-dagen idag!



Målet är att minst tusen personer ska få arbete den 5 mars, säger Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör, Arbetsförmedlingen. Läs mer på Arbetsförmedlingens hemsida. Klicka här.
.

Sommarjobben på gång!

Även i år blir det 700 kommunala sommarjobb för 16-20-åringar som är mantalsskrivna i Helsingborg.

Det handlar om tre veckors jobb under perioden 22 juni till den 21 augusti.

- De ungdomar som inte haft kommunalt sommarjobb innan går före när vi väljer ut vilka som ska få dem, säger Sara Åkerberg, som är ansvarig för sommarjobben på utvecklingsnämnden.
Det skriver Helsingborgs Dagblad idag. Läs mer här.
.


Tillbaka igen!



Så är man då tillbaka igen efter ett dygn i Båstad representerande Sveriges mest attraktiva stad! På bilden ser ni några av 150 seminariedeltagare på väg från kongresshallen till hotellbyggnaden. En liten del av kongresshallen syns längs upp till höger i bilden.
Sammantaget var det ett bra seminarie med huvudsakligen bra föreläsare och trevliga aktiviteter.
.

Presidie- och ledningsseminarium i Båstad

Idag bär det iväg till ett Presidie- och ledningsseminarium i Båstad från lunch till lunch. Alla stadens presidier plus 5 chefer från varje ledningsgrupp kommer att delta. Sammalagt blir det närmare 150 personer. Temat är "Kreativ samverkan Helsingborg" och det blir bland annat en föreläsning av Michael Södermalm som han kallar "Bemötande och service i världsklass". Låter som något som förpliktigar!
Andra teman är "Tryggare stad" "Vi ska sälja Helsingborg" och "Stadsförnyelse på väg och H+". Detta plus en hel del annat. Vi är ju nu halvägs in i mandatperioden så man kan också se detta som lite av ett halvtidsbokslut.
.

Oklar jobbgaranti

I slutet av mars når de första långtidsarbetslösa den tredje och sista etappen i jobb- och utvecklingsgarantin. Arbetsförmedlingen ska då anvisa dem till en "varaktig samhällsnyttig sysselsättning", men exakt vad det kommer att innebära är ännu osäkert. Fackliga företrädare är oroliga. Frågetecknen är fortfarande för många. Snart träder fas tre in men fortfarande finns inga sysselsättningsplatser.
Detta skriver Helsingborgs Dagblad. Du kan läsa mer här. Artikeln innehåller också en bra grafisk illustration av jobb- och utvecklingsgarantin.
.

Lite vårkänsla



Så här såg det ut i lördags förmiddag när man tittade in mot staden längst ute från piren. En liten föraning om våren som trots allt är på väg.

.


RSS 2.0