Pans labyrint



Såg den här filmen på DVD i veckan. Var lite skeptisk först, men det är en fantastisk film med sin koppling mellan spanska inbördeskriget och sagans värld. Lite otäck stundtals, men oerhört sevärd.
Filmen har en hemsida som du hittar här.
.

Parapeten igår!



Det blev en trevlig kväll på Parapeten! Utvecklingsnämnden fyllde lokalen upp till den nivå där brandmyndigheten sagt stopp........... Inget julbord, men bl a sillen och ris a´la Maltan fanns med. För underhållningen stod, förutom vi själva, Showgruppen Estrad. Det blev ett antal medley på bland annat U2, Queen, Stevie Wonder, Chuck Berry, Beatles och Toto. Bra, men kanske lite väl långt om man nu ska gnälla på något!
I år hade man inte glömt bort dansmusiken efter showen som väl var. Det råkade vi ut för när vi var på en liknade tillställning med Arbetscentrum för ett antal år sen.
.

Julen rullar in



Idag är det lön för oss kommunanställda och julhandeln kan inledas på riktigt! Julskyltningen på Råå är ju avklarad och till helgen är det dags för resten av staden och för all julbelysning att tändas.
Dessutom, icke att förglömma, har Utvecklingsnämnden sin julfest på Parapeten ikväll med närmare 300 medarbetare på plats.
.

90 000 unga har varken arbete eller utbildning



I Sverige finns 90 000, 14 procent, unga mellan 20-25 år, som under ett år vare sig arbetat eller varit i utbildning. Det visar siffror från Ungdomsstyrelsens nya rapport En analys av ungas utanförskap. Rapporten överlämnas till regeringen idag.
Läs mer här.
"Översätter" man detta till Helsingborg skulle det innebära ungefär 900 ungdomar här. Svårt att tänka mig att det kan vara så många. Hälften kanske.
.

UVN i dagens City Helsingborg

Idag  (25/11) finns en artikel om Utvecklingsnämndens hyresrådgivare i City Helsingborg. Du hittar den här. Klicka på Helsingborg och ladda ner pdf:en. Bläddra fram till sidan 6.
.

Jul på Liseberg



Var på Lisebergs Julmarknad i helgen. Det var vackert och smakfullt med alla ljusen och arrangemangen. Och så vann jag en Twist-påse! Det blev förvisso en dyr sådan, jag fick satsa 50:- innan det blev vinst......... Men vinst är vinst!
Att det var ett par minusgrader på kvällen bidrog även det till julstämningen och att det var mycket folk.
.

Årets kvalitetsmätning



Allmänheten är mycket nöjda med den kommunal verksamheten enligt det idag publicerade Svenskt Kvalitetsindex. Socialtjänsten är den kommunal verksamhet som har lite att jobba med liksom våra vänner på Arbetsförmedlingen. Läs mer här.
.

Krav på aktivering av socialbidragstagare ger fler sysselsatta



Krav på att socialbidragstagare ska delta i olika aktiviteter leder till att färre får socialbidrag och fler blir sysselsatta, särskilt ungdomar och utlandsfödda. Det visar en ny studie från IFAU.
Läs mer på IFAU:s hemsida.
.

Julmarknad på Hantverkshuset



Nu sätter julaktiviteterna igång en efter en. Onsdagen den 26e november är det dags för Hantverkshusets årliga julmarknad. Mellan kl.10.00 och 16.00 står dörrarna öppna.

Hantverkshuset jobbar med psykiskt funktionshindrade inom anpassad arbetsverksamhet som ligger under verksamhetsområde Uppdrag. Verksamheten är frivillig och har i dagsläget cirka 40 deltagare som arbetar med hantverk.

På årets julmarknad kan du bland annat finna nyheter i luffarslöjd och unika produkter i keramik och trä. Du kan också köpa fina nytillverkade förkläden, tygkassar och grytlappar. Nu har kylan kommit, så varför inte passa på att handla stickade och virkade mössor, vantar, halsdukar, sockor och pulsvärmare? Ta med börsen och besök Hantverkshuset nästa onsdag.

Hantverkshuset, Ingenjörsgatan 3
Onsdagen den 26e november kl.10.00-16.00
För mer information - ring 042- 10 48 89

(Texten ovan är hämtad från Utvecklingsnämndens förvaltnings intranät)
.


Nu är personalchefstjänsten utannonserad

Idag har vi rullat ut personalchefstjänsten på Offentliga jobb och till helgen kommer det en annons i Helsingborgs Dagblad. I Metro kommer den på torsdag (27/11) i nästa vecka.
.

För nyanlända



Här ska de anlända, Enheten för Nyanlända, på måndag. Så nu är det förtätning och nära samarbete som gäller på Sjätte Våningen. En lätt trängsel kan eventuellt infinna sig i fikarummet, men det får vi väl lösa med en första och en andra sittning. Precis som de nu så aktuella julborden..................!!
.

Möjligheter i krisens spår


Foto: Stefan Ed, HD

"Apropå de många varslen. Carita Wittfjord är chef för Arbetsförmedlingen Teknik i Helsingborg. Hennes jobb förändrades över en natt när krisen slog till med full kraft."
Så skriver Helsingborgs Dagblad. Du kan läsa mer här.
.

Vi tömmer femman!

På måndag i nästa vecka börjar vi utflyttningen från korridoren på 5:e våningen i TT-huset. En del flyttar ut i landskapet, en del flyttar upp på 6:e våningen och resten, det vill sägar "IT-folket" kommer att flytta in i F2:s gamla lokaler så fort de blir lediga. Allt detta på grund av att lokalen är fuktskadad.
.

Matchningsarbetet fungerar bra på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen presenterar en ny rapport som visar att matchningen på arbetsmarknaden fungerar bra med hänsyn till konjunkturen. Närmare nittio procent av arbetsgivare som vänder sig till Arbetsförmedlingen får tillräckligt med sökande till det lediga jobbet. Under förra året anmäldes hälften av alla lediga platser till Arbetsförmedlingen. Det är en klar ökning.

Dessa slutsatser redovisas i den andra arbetsmarknadsrapporten som Arbetsförmedlingen utarbetat i år.
Du kan läsa mer i Arbetsförmedlingens pressmeddelande här.
.


Klart med ny förvaltningschef



"Bengt Avedal blir Utvecklingsnämndens nya förvaltningschef. Bengt är i dag biträdande förvaltningschef på vård och omsorgsförvaltningen här i Helsingborg. Mer information om Bengt och när han kommer att börja sitt arbete hos oss kommer." Så står det på vårt intranät idag.
Läs även HD
.

Släpp loss de offentliga jobben

Vem tycker det? Facken? Politiker på vänsterkanten? De gör de säkert men nu även Svensk Näringsliv!! Det är nya och annorlunda tider. Du kan läsa mer här
.

Tannåker Diversehandel



På gångavstånd från stugan vid Bolmen ligger denna fantastiska lanthandel. Lite roligt är det att den nu har fått tillbaka det namn som den hade på 50-talet. Då låg den visserligen i en byggnad bredvid.
Du kan läsa mer om den här i Lokaltidningen.
.

Starten till Entrén

När utvecklingsnämndens förvaltning omorganiserades i början på året fördes Starten till Utredningscentrum. Beslut kommer nu att fattas av nämnden där verksamheten förs till Entrén. Och där hör den nog hemma, det hörs ju på namnet!
.


Fikade för pengarna



Smålänningar är ju kända för kreativ affärsverksamhet men här i Ljungby (!) har det gått lite väl långt............ Å andra sidan var det väl till stor glädje för stadens berömda konditori, Roddy's!

.

Sveriges bästa sajt 2008

Nu syftar inte rubriken på min blogg, vilket man skulle kunna tro (!), utan på tidningen Internetworlds årliga ranking av de bästa internetsajterna. Tidningsartikeln och länkar (längst ner på sidan)  till alla sajterna hittar du här.
.

Högsta varseltalet sedan 1992

"Antalet varsel har ökat kraftigt under hösten och uppgick i oktober till nära 20 000 - den högsta nivån sedan november 1992. Arbetsmarknaden försvagas successivt och arbetslösheten har börjat stiga. Nu är 3,3 procent av arbetskraften registrerade som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. Dessutom deltar fler personer än för ett år sedan i program med aktivitetsstöd. Vidare fortsätter både de lediga platserna och övergångarna till arbete att minska."
Detta skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande idag. Du kan läsa mer här.
.

Coachteve



Om det finns ett ord som man hoppas slippa höra 2009 så är det "coach". Dagens TV-krönika i Dagens Nyheter av Niklas Wahllöf tycker jag sätter det hela på sin spets. Du kan läsa den här
.

Premiär!

Idag är det premiär för Avdelning Supports informationsmöte. Ett möte för hela personalgruppen och ambitionen är ha ett sådant en till två gånger per "termin". Tanken är att informera brett om det som är på gång och samtidigt erbjuda en möjlighet att ställa frågor.
.

Arbetsförmedlingen: Nu försvinner jobben



Arbetsförmedlingen räknar med att sysselsättningen sjunker kraftigt nästa år och nedgången 2010 kommer att bli ännu större. Det sa Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors vid en utfrågning om det ekonomiska läget som arrangerades av oppositionen i finansutskottet på måndagen.
Läs mer i Dagens Industri här.
Läs även Kommunalarbetarens kommentar
.

Lövräfsning



Efter att ha brottats med att räfsa höstlöv en stor del av helgen är det inte utan att man har lite träningsvärk! Å andra sidan så känner man ju sig ganska tillfreds när det är gjort! Det mesta hann att bli färdigt innan regnet kom i igår eftermiddag.
.


Arbetmarknadspolitisk översikt 2007



IFAU-rapporten "Arbetsmarknadspolitisk översikt 2007" ger en överblick över den svenska arbetsmarknadspolitiken.

I rapporten beskrivs:

  • arbetsmarknadsmyndigheternas organisation, uppdrag och mål
  • arbetsmarknadspolitikens huvudsakliga uppgifter och mål
  • den offentliga arbetsförmedlingens organisation och service
  • reglerna kring arbetslöshetsförsäkringen och de arbetsmarknadspolitiska programmen och stöden samt de viktiga förändringar som skett under året.

Rapporten hittar du här. Den är 67 sidor lång...................... Lite lagom läsning i höstmörkret.
.


Aimee Mann på KB



Foto: Patrik Skoglöw

Man är lite seg idag. Var på KB i Malmö igår och lyssnade på Aimee Mann och var inte hemma förrän framåt 1-tiden. En konsert som jag tyckte tog sig efter lite seg inledning. Helsingborgs Dagblads recension stämmer ganska väl överens med min uppfattning. Den kan du läsa här
Bilden är från konserten dagen efter i Göteborg som du kan läsa om här och konserten i Stockholm den 11/11 är recenserad här.
Hennes officiella hemsida: www.aimeemann.com
.

Arbetsförmedlingen tar strid

Arbetsförmedlingens chef vill behålla 1,5 miljarder som inte gått åt under 2008, för att stötta en svagare arbetsmarknad 2009. De ska gå till stöd för dem som nyss förlorat jobbet. Men regeringen säger nej.
Läs mer i Dagens Industri
.

"Trycket på kommunen hårdnar"

Foto: Stefan Ed, HD

"Ökad press. Helsingborgs kommun måste ordna sysselsättning åt arbetslösa. Arbetsförmedlingen vill ha hjälp med 100 platser. Och det kan bli mer. Gamla plusjobb dammas av. Men leder det till riktiga jobb? Färska siffror visar att var femte plusjobbare fick arbete."
Så skriver Helsingborgs Dagblad idag. Läs mer här och här
.


Liten film om sopsortering för stor vinst



Helsingborgshems har spelat in en film på dvd för att få bättre sopsortering. Det handlar om miljoner i lägre kostnader.
Utvecklingsnämnden har sponsrat med tolkar och inläsning. De ska dela ut skivan till alla invandrarföreningar och använda den svenska versionen i undervisningen i svenska för invandrare.
Läs mer här.
.

Krafttag i Kronoberg

Landshövdingen och regionförbundet ska tillsammans med alla kommuner i länet och bland annat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, ta ett så kallat krafttag, för att möta de varsel som har varit och rusta sig inför en kommande lågkonjunktur. Läs mer om detta på Sveriges Radios hemsida
.

Ett Nationellt råd för finansiell samordning etablerat

- Det nya rådet ger oss möjligheten att på central nivå samarbeta kring finansiell samordning. Vi kan föra fram våra åsikter med en gemensam röst vilket är viktigt för de personer som är i behov av stöd från flera myndigheter. Av speciellt stor betydelse är det att gemensamt följa effekterna av insatserna för de enskilda individerna, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting.
Läs mer här.
.

Arbetsförmedlingen inrättar en nationell beredskapsorganisation för varsel

Med anledning av den senaste tidens omfattande varsel inrättar Arbetsförmedlingen en nationell beredskapsorganisation. Syftet är att säkerställa att de regioner i landet som drabbas får det stöd de behöver för att möta de behov som uppstår. Läs mer här.
.

Höst vid Bolmen





Bilderna visar utsikten över Bolmen i lördags eftermiddag. Under natten till söndagen sjönk temperaturen till minus 8 grader och hela landskapet var täckt av frost. På morgonen lyste solen från en klarblå himmel och det blev ett fantastisk färgspel i naturen och en tystnad som man nästan inte trodde fanns.
.

RSS 2.0