Kostnader för socialbidrag kan öka kraftigt





Christian Orsing (M) Kjell Lundin (S)

I dagens Helsingborgs Dagblad ta man upp Utvecklingsnämndens prognos när det gäller utvecklingen av försörjningsstödet under 2009-10.
Läs mer här.
.

Lite varmare än här...



Det är tufft för tennisspelarna i Australian Open med närmare 40 grader nere på center-courten. Så det kan nog behövas en isblåsa på nacken och en handduk som "skuggar"................
.

Tvärt slut på de goda tiderna



- Konjunkturnedgången har lett till att det blivit mycket tuffare på arbetsmarknaden. Under året, främst under hösten, varslades 96 000 personer om uppsägning och det är uppsägningar som till stor del kommer att verkställas i år. Alla varslade kommer inte att förlora jobbet, men andelen uppsagda av de varslade kommer att öka kraftigt under lågkonjunkturen, likaså andelen som skrivs in som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, säger Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör.
Läs mer här.
.

FlyttNytt #4

Nu är den fackliga förhandlingen gällande flytten till Kalifornien 10 avslutad och hyreskontraktet är påskrivet. Så nu ser vi fram mot november när vi kan flytta in i nya, gemensamma, lokaler för verksamheterna på Drottningatan, Prästgatan och Rönnowsgatan. Det som ändrades i slutskedet var att Starten inte flyttar med till Kalifornien 10 utan här planerar man nu istället för en flytt till Norrehed på sikt. KY kommer ju att vara kvar på Rönnowsgatan, men där har det heller aldrig varit aktuellt med någon flytt.
.

Mölle i dimma



Var och gick en ordentlig runda på Kullaberg i söndags. I dimman på bilden ligger Mölle sett från stigen mot Ransvik. Hela Kullaberg var insvept i dimma och den bidrog till lite trollskogskänsla.
Efter denna motionsinsats passade det bra med våffla och kaffe framför brasan på Malvagården strax utanför Höganäs.
.

Kommunernas syn på införandet av fas 3

"För att skapa oss en bild av kommunernas syn på hur man ser på en möjlig roll i arbetet med fas 3 skickade SKL ut en enkät till medlemmarna under november /december/januari. Sammanfattningsvis kan följande lyftas fram från enkätsvaren.
Så skriver Sveriges Kommuner och Landsting.
.

Skalmans mat- och sovklocka har fått ett uppsving



"Den rigida, men smarta, sköldpaddan Skalman och hans mat- och sovklocka i serien Bamse har fått ett uppsving. I hälsotidningars spalter tipsar hälsocoacher om att sätta mobilen på ringning för att komma ihåg att äta regelbundet.
Regelbundna vanor hjälper mot allt - nästan. Trots allt tal om flexibilitet envisas vår kropp med att vilja ha mat och sömn på regelbundna tider. Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar ökar inte bara för dem som äter onyttigt utan även för dem som hoppar över måltider." Läs Anna Askers artikel i Svenska Dagbladet. Du hittar den här.
.

Yr av tennis



Tennis är en tuff sport! Man kan bli lite yr när bollarna kommer farande............ Även världens bäste, Nadal!!!

Tulpantider



När det är så gråmulet, som det är idag, är det tur att det finns tulpaner! De höjer lätt atmosfären i ett rum.
Det känns ganska skönt att inte ha något särskilt inplanerat för helgen, utan att ta den som den kommer. Möjligtvis en tur ut på IKEA...............
Ha en trivsam helg alla!
.


Förbättrade villkor för nystartsjobb

"Stödet för arbetsgivare som anställer personer med ett nystartsjobb fördubblas. Detta som ett led i regeringens satsning om sammanlagt 23 miljarder kronor för jobb och omställning under 2009-2011."
Så skriver regeringen. Läs mer här.
.

"Skitår" får mothugg

"I veckan som gick, på bästa sändningstid, sade han det igen. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin förutser att 2009 blir ett "skitår". Alltså var det ingen olyckshändelse första gången. Jag har inget emot en väl vald svordom vid lämpligt tillfälle. Men detta måste ändå vara svenskt rekord i politiskt skitspråk. Man kan hitta åtminstone fyra problem med Littorins ordval:"
Så skriver Niklas Ekdahl i Dagens Nyheter. Läs mer här. 
Det lite intressanta här är att Dagens Nyheter ju inte precis är någon motståndare till nuvarande regeringen!
.

Utbetalningarna av arbetslöshetsersättning var på en historiskt låg nivå 2008

I december fick 130 000 personer arbetslöshetsersättning vilket är 26 000 färre än i december 2007 och 83 000 färre än i december 2006. Utbetalningarna av arbetslöshetsersättning nådde sin lägsta nivå i augusti 2008 och har därefter ökat något.
Läs mer på IAF:s hemsida. du hittar den här.
.

Snabb försvagning av arbetsmarknaden

"Under månaden (december 2008) fortsatte arbetsmarkaden att försvagas. Antalet lediga platser minskade markant, varslen var många och arbetslösheten ökar. I december var 4,0 procent av arbetskraften registrerade som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen och 18 000 personer varslades om uppsägning."
Detta skriver Arbetsförmedlingen idag. Läs mer här.
Samtidigt ska man komma ihåg att under 90-tals krisen hade vi 4% som ett mål att komma ner till och som många ansåg var en ren utopi! Olika perspektiv!!
.

Sigourney och jag


Foto: DN 090116

Sigourney Weaver och jag är födda exakt samma dag, den 8/10 1949. Hon i New York och jag i Ljungby. Inga jämförelser i övrigt ................ Däremot får man ju säga att hon är duktig på att hålla igång sin karriär med ständigt nya roller. Hennes bästa film, av dem jag har sett, är "The Ice Storm". Se den om ni inte har gjort det. Ang Lee har regiserat.
.

Bloggen fyller 1 år!



Idag är det ett år sen Supportchefen-bloggen startade! Det har blivit nästan 400 inlägg under det här året som har gått. Alltså lite fler än ett nytt inlägg per dag. Något nytt måste det vara varje dag, annars är det ingen som gör sig mödan att surfa in på sidan. Mellan 30 och 50 läsare är det som läser per dag. Vi några tillfällen har det varit över 100.
.

Fas 3 äntligen beslutad

Fas 3 i Jobb- och utvecklingsgarantin är nu äntligen beslutad. Så här skriver man i ett pressmeddelande:

Redan när regeringen införde jobb- och utvecklingsgarantin sommaren 2007 aviserades att alla deltagare som efter 450 ersättningsdagar inte fått något jobb skulle anvisas till garantins tredje fas. Regeringen har idag beslutat om förändringar i ett flertal förordningar som syftar till att beskriva den tredje fasen i jobb- och utvecklingsgarantin.


Arbetsförmedlingen ska ansvara för jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Arbetsförmedlingens uppgift ska vara att erbjuda deltagarna plats hos företag och organisationer inom privat och offentlig sektor. För detta syfte bildar Arbetsförmedlingen en anordnargrupp bestående av olika intressenter, med lokal och regional kännedom, som till exempel kommuner och sociala företag. ESF-rådet är också en viktig part i detta. Deltagaren ska samtidigt få fortsatt stöd av sin  coach. Insatserna i tredje fasen syftar till att möjliggöra en övergång till arbete. Regeringen föreslår att anordnarstödet till sysselsättningsanordnare blir 225 kronor per dag och per deltagare.


En sysselsättningsperiod ska pågå en längre tid, dock högst två år. I samband med beslut om en ny sysselsättningsperiod fastställs deltagarens arbetsutbud på nytt. En deltagare kan ha flera sysselsättningsperioder under sitt deltagande i fas tre. Anordnargruppen ska ordna sysselsättning av den omfattning som motsvarar deltagarens arbetsutbud.


Ändringarna i förordningarna föreslås träda i kraft den 2 mars 2009 och de första deltagarna beräknas nå fas tre i april 2009.
Se även regeringens hemsida
.


Dr Feelgood!

Som de flesta nog vet nu kommer Feelgood att ta över kommunala Hälsoborgen. Detta har dock inget att göra med
Dr Feelgood som är ett brittisktt pubrockk/punkrockband bildat 1971. De var som mest kommersiellt framgångsrika under det tidiga 1970-talet, men turnerar och ger ut skivor än i dag. Eller så har det................ Man vet aldrig, det är ju nya tider.
.

FlyttNytt #3

Igår träffade vi Kärnfastigheter och Wihlborgs (som äger Kalifornien 10) för ett första möte för att planera flytten. Det är oerhört mycket att tänka på och som ska klaffa. Arbetsgrupper ska tillsättas och en mängd kontakter ska tas. Larm- och IT-sidan måste till exempel in i ett tidigt skede. Fackliga skyddsombud och stadens tillgänglighetskonsulter ska också med i processen. För att nu bara nämna några.
Utvecklingsnämndens ledningsgrupp kommer på måndag diskutera mer hur arbetet ska läggas upp och vem som ska göra vad och hur kostander ska fördelas.
.

FlyttNytt #2

Vi har idag informerat fastighetsägaren till Tretorn-huset om våra argument att välja Kalifornien 10 (Skattehuset) framför deras alternativ. Det var ett bra möte och vi arbetar nu med att göra ett för alla parter så bra avslut som möjligt.
Planeringen för flytten drar nu igång direkt och på onsdag kommer vi har ett möte med Kärnfastigheter för att dra upp hur detta ska gå till.
.

Teater i Malmö



Var och såg "Mordet i Midlands" på Malmö Stadsteater i lördags. En pjäs som beskrivs så här i programmet.                     

"Efter enorma framgångar på scenen, som film och TV-serie är den engelska klassikern
An Inspector Calls äntligen här!

Den ansedda familjen Birling har samlats till middag för att fira dottern Sheilas förlovning. Då kommer en poliskommissarie helt oväntat på besök. Han meddelar att en ung kvinna avlidit och att alla närvarande kan vara skyldiga till hennes död. Under en hel natt håller kommissarien förhör med familjemedlemmarna, en efter en.

Det visar sig att alla på något sätt haft en koppling till den unga kvinnan. Mycket kommer upp till ytan som var och en försökt dölja. Föräldrarna tänker på sitt rykte och de båda syskonen ser en chans att göra upp, en gång för alla.

Ett familjedrama fyllt av självrannsakan. I god engelsk deckarstil byggs spänningen upp samtidigt som familjens grundvalar slås i spillror."
Det var fullsatt och mycket sevärt. Finurligt i bästa engelsk stil.
.


Om boende

Boverket och Konsumentverket har tagit fram en bra sida om allehanda boendefrågor, OmBoende.
Du hittar den här!
.

Bästa CD:n 2008!



Det finns ju tusentals CD att välja på men den här tycker jag var förra årets bästa. Namnet Calexico är en sammanflätning av California och Mexico och det ger också en vägledning till hur det låter. Amerikansk västkust uppblandat med mexikanska toner. Riktigt bra.
Jag tillhör ju dom som fortfarande köper skivor, men vi är väl ett utdöende släkte. Å andra sidan ökar försäljningen av vinylskivor för varje år. Det står väl inte på förrän kassetterna gör nostalgi-come-back..........

Berlin Alexanderplatz





"Fassbinders magnum opus är en 16 timmar lång dramatisering av Alfred Döblins bok. Vi får följa Franz Biberkopf i 20-talets Berlin när nazismen börjar gro. Han hankar sig fram med diverse ströjobb, men Tysklands ekonomi är i spillror och Franz har svårt att klara sig. Trots att han lovat sig själv att inte hamna i klammeri med rättvisan igen, tvingas han till diverse ljusskygga sysslor för att överleva. Sakta drivs han mot ett sammanbrott." (Källa: CdOn)

Detta är årets julklapp till mig själv! En fantastisk TV-serie som nu kommit på remastered-DVD med svensk text. Gick i svensk TV nån gång i slutet på 70-talet eller möjligtvis tidigt 80-tal. Varenda scen är en filmisk pärla tycker jag.
.

FlyttNytt #1

Igår MBL:ade vi flytten till Kalifornien10 (Skattehuset). De fackliga representanterna hade inget att invända när det gäller valet av alternativ. Däremot vill man ha en arbetsmiljökonsekvensbeskrivning gjord innan förhandling avslutas. Denna kommer att påbörjas omedelbart och vi räknar med att avsluta den ajournerade förhandlingen den 22/1.
.

Tillbaka i vardagen

Så var det slut med helgvilan och åter i vardagen. Vi rivstartar på förvaltningen med att MBL-förhandla vår beslutade flytt till Kalifornien 10 (f d skatteverket). En förhandling som sker i eftermiddag. Det är en flytt som jag tror kommer att betyda mycket för samhörighet och effektivitet i förvaltningen.
Själv har jag jobbat i mellandagarna men det har varit oerhört lugnt på 6:e våningen. Det var så man hoppade till om en telefon råkade ringa...............
Är man sugen på något att bita i så här i början på året så finns Af:s regeleringsbrev!
.

Råådalen på nyårsdagen



Råådalen visade upp sitt allra bästa ansikte på Nyårsdagen och det blev en promenad från Raus kyrka till Gantofta och tillbaka igen. En sträcka på sammanlagt cirka 8 km och med solen silandes ner mellan träden. Det var ganska många som provade fiskelyckan, men jag såg bara en som hade fått upp en rejäl lax.
.

RSS 2.0