Siste april!



Det är ju inte bara det att temperaturen stiger, det är ju Valborgsmässoeldarnas kväll i kväll. Vi får väl se hur många eldar som brandmyndigheterna tillåter att de tänds. Själv tänker jag inleda helgen med en tur över sundet till Helsingör för lite kompletterande inköp. Sen får vi se vad det blir. Trevlig helg alla, i vilket fall som helst!

Temperaturen stiger



Jag är ingen vän av klotter, tvärtom, men den här lilla hjärtat som nån kärlekskrank individ klottrat på trottoaren utanför huset där jag bor tycker var lite rörande. Om det sen var inspiration till den unga kvinna som häromkvällen badade utan en tråd på kroppen i Furutorpsfontänen, det vet jag inte..................
.

Jajce-utställningen



Var på Stadsbiblioteket och tittade på Jajce-utställningen som jag berättat om tidigare. Huvudsakligen planscher som visar en oerhört vacker stad. Staden är föremål för Kulturarv Utan Gränser och deras arbete. Du kan du läsa mer om det  här.
.


NSVA!



Det nya bolaget för bl a vattenförsörjningen, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA), är på gång att etableras. Min gissning är att vår f d tf förvaltningschef har varit med och formulerat texten på den blå droppen. Det var ju inte utan att han gillade en och annan ordvits.
.

Heldag på Kc Norrehed

Igår, måndag, var ledningsgruppen och staben samlade på Kompetenscenter Norrehed för att förbereda och diskutera vilka insatser som vi ska satsa på 2010. Här försöker vi ringa in det behov som finns för att sedan se vad vi kan utföra internt och vad som behöver upphandlas externt. 
Eftersom det allt tuffare budgetläget gör att pengarna inte räcker till allt måste vi också prioritera. Någon gång i början på hösten måste vi ha bestämt oss.

En skugga..



Cyklade de 11 kilometerna från sommarstugan till Pensionat Hägern på Bolmsö  för att köpa glass. Det var bara det att det var stängt när jag kom fram. Så det var inget annat att göra än att cykla tillbaka. Och vad blir man omkörd av på vägen hem, jo GLASSBILEN. Tror ni att den stannade när jag vinkade? Nej, så nu är jag bara en skugga av mig själv som ni ser på bilden.

Fontana di Furutorp



Det är inte Fontana di Trevi i Rom, men väl Fontana di Furutorp på Söder. Idag är första dagen i år som den är fylld med vatten och ungarna är redan i "badar". I år har den dessutom fått en ny turkos bottenfärg som gör att den lyser än mer.
Bilden är tagen från mitt sovrumsfönster och när man har fönstret öppet och skall somna så är det ett trivsamt porlande ljud från fontänen att lyssna till.
.

Sol i helgen


Det ska ju bli sol i helgen och rena försommarvärmen. Alltså är det dags att lägga i plastekan i Bolmen och det ska jag göra på lördag. Vi får ta det lite försiktigt bara. Det har nyss kläckts några andungar under båten där den legat under vintern och de små liven måste vi ju värna om.
Vill samtidigt passa på att önska alla supportchefsläsare en trevlig helg!! Ni är förresten cirka 200 - 300 personer/vecka som är inne och läser och det här inlägget är nummer 500 på supportchefsbloggen.
.

Nedskärningsåren som formade en generation

Gustav Fridolin har i dagarna kommit ut med en bok om "nedskärningsåren som formade en generation". Den recenseras i dagens DN och väcker en hel del intressanta frågor nu när vi åter är framme vid nedskärningar och dess effekter.
Du kan läsa Kajsa Ekis-Ekmans recension här.
.

8,3 procent!

Arbetslösheten var 8,3 procent i mars, upp från 8,0 procent i februari, icke säsongsrensat, enligt SCB:s Arbetskraftsundersökning (AKU).
Läs mer här.
.

Bygget igång!



Som ni ser på bilden ovan, som togs igår kväll, så är nu ombyggnaden av vårt nya kontor i full gång.
.

Samhall måste skapa fler arbetstillfällen

Samhall borde skapa fler egna verkstäder, och inte som det är nu avveckla, anser många arbetsförmedlare som har deltagit i SR:s undersökning kring statliga Samhall. Läs mer på Sveriges Radios hemsida som du hittar här.
.


Unga går itu - unga vuxnas väg till arbetslivet

Ungdomsarbetslösheten är hög i Sverige. I en ny rapport från LO visas att ungas villkor ser olika ut på vägen ut i arbetslivet.
Flera omständigheter gör just nu ungas arbetslöshet och sysselsättning särskilt intressant. För det första befinner sig unga i dag i ett läge där 1900-talets största babyboom, 40-talisterna, går i pension samtidigt som en relativt stor annan grupp, 90-talisterna, träder in i arbetslivet. Hur kommer detta att detta påverka arbetskraften och jobbens struktur?
Läs mer här.
.

Årets Majblomma



Köpte en Majblomma igår. Det gjorde jag förra året också, men då lyckades jag slarva bort den samma dag som jag köpt den.... Nu gör ju inte det så mycket utan det viktiga är ju att pengarna går till barnens bästa. Så köp en Majblomma du också!

Återbördad!!



Efter att ha varit ute på rymmen på Kompetenscenter Norrehed en längre tid är nu denna eminenta mugg genom omtänksamma kollegor återbördad till mig. Den har nu sin givna plats bland muggarna på Sjätte Våningen!

Jobba vitt, cykla svart



Har i hela mitt vuxna liv aldrig ägt en ny cykel, men nu har jag gjort slag i saken. Svart och 7-växlad med lämpligt lågt insteg och utan ram att landa på.................... Tidgare har jag cyklat runt på allehanda skrot, men nu är det slut med det.
Premiärturen gick i den iskalla motvinden ner till Fortuna Strand i lördags kväll. En motvind som förbyttes i medvind hem och som gjorde att det gick dubbelt så fort hem som dit.
.
.

Kommunerna och arbetsmarknadspolitiken

SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har kommit med en redogörelse för aktuell lagstiftning och samverkansformer inom det arbetsmarknadspolitiska området. Du hittar rapporten här. Observera att den är på 70 sidor innan du trycker på "Skriv ut".
.

Fasaden ändras

"Utvecklingsnämnden ska samla sin administration i det tidigare Skattehuset i hörnet Järnvägsgatan-Bollbrogatan. Det har HD berättat tidigare liksom att kommunen då sparar flera miljoner i hyreskostnader".
Mer om detta skriver Helsingborgs Dagblad i gårdagens nummer av tidningen. Läs mer här.
.

Parken mellan parkerna

DÅ (080829)



NU (090418)



Den 1:a september började Entek bygga parken mellan parkerna utanför vår balkong. Och nu är den färdig! Det syns väl inte så bra på bilden men man har planterat en hela allé med magnolia-träd. På det här sättet binder man ihop Furutorpsparken och Sturzen-Becker-parken.
.

Halv pizza



Tillhör du kanske dom som inte orkar äta upp en hel pizza när du går ut och äter. På Haket får man dela en pizza mot ett tillägg på 20 kr. En ganska "sjysst deal" tycker jag. Man blir mätt ändå och slipper att bidra till berget av mat som slängs. Lite miljöprofil i det lilla formatet med andra ord.
.


Arbetsmarknaden fortsätter att försvagas


Utvecklingen på arbetsmarknaden är fortsatt svag. Under mars månad varslades 16 000 personer om uppsägning och de lediga platserna minskade påtagligt. Arbetslösheten vid Arbetsförmedlingen uppgick i mars till 4,8 procent. Den utdragna lågkonjunkturen slår hårt mot arbetsmarknaden.
Detta skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande idag. Läs mer här.
.

Obefogad oro



Min oro för att "min" badsjö, Bolmen ska torka upp i sommar (se nedan) verkar vara obefogad. Det blir tydligen Ringsjövatten i de Helsingborgska kranarna resten av året. Naturligtvis inte lika mjukt och gott som Bolmenvatten, men det får väl duga! Läs mer om detta här.
.

Kommunerna nöjda med antalet yrkesvuxplatser

"Projektledaren på Skolverket uppger till Dagens nyheter att de flesta kommunerna är nöjda med sin tilldelning och att det inte ens är säkert att alla kommuner hinner starta utbildningarna redan till hösten."
Detta skriver Dagens Samhälle på sin hemsida idag. Läs mer här.
.

Satsning på nystartsjobb ingen succé

Att få fler i arbete är en prioriterad fråga för regeringen, inte minst när det gäller de långtidssjuka. Men en av regeringens tidigare insatser för nyfriskjobb, eller nystartsjobb, har hittills haft liten effekt.
Det skriver Sveriges Radio - Ekot på sin hemsida idag.
Läs mer här.
.

Bolmen i flaska



Utvecklingsnämndens före detta t f förvaltningschef, Jan Blomquist, ser som sin mission att vi ska dricka mer kranvatten och har förärats oss på förvaltningen ett antal flaskor av den modell som syns på bilden.
Det gäller att vi inte dricker för mycket bara för då har jag ingen sjö att bada i på semestern!
.

En utställning om staden Jajce



På lördag är det premiär på Stadsbiblioteket för en utställning om den bosniska staden Jajce som ansökt om att bli upptagen på UNESCO:s världarvslista. Utställningen pågår till den 30/4.
.

Miljardsatsning på jobbåtgärder



Idag presenterar regeringen vårpropositionen. Den stora nyheten är att ersättningen till arbetslösa och till arbetslösa i åtgärder ökar med drygt 10 miljarder kronor i år. Läs mer i Dagens Samhälle här.
Nu får vi bara hoppas att de slutar att kalla det för ams-jobb och pysselsättning.
.


Låt den rätte komma in



Såg en, bara en, DVD-film i påskhelgen; Låt den rätte komma in. I stora stycken obehaglig men välgjord och med fantastiskt fotoarbete och bra skådespelarinsatser av barnen/ungdomarna i filmen. Men den är ingenting för den som har svårt att somna.....................!
.


Säkert vårtecken



Ett säkert vårtecken är att nu blommar de japanska körsbärsträden i Furutorpsparken utanför där jag bor. De senaste dagarnas värme ha skyndat på blommningen ordentligt. I bakgrunden syns Cykelsupporten som nu har mycket att göra. Även det ett säkert vårtecken.
(Den flitige supportchefs-läsaren noterar att detta är andra året i rad som jag uppmärksammar dessa träd!! Kanske en blivande tradition eller bara brist på fantasi..........Vackra är de i vilket fall som helst!)
.

Fortsätt springa!

Nina Björk skriver i dagens upplaga av DN om stressen i vår tid på ett lite underfundigt sätt. Du kan läsa artikeln här.
En annan artikel om lite samma sak hittar du här i Sydsvenskan.
.

Satsning på sociala företag

Det har ju gått ganska trögt med sociala företag i Sverige, men nu gör regeringen tillsammans med bland annat SKL en förnyad satsning. Läs mer här.
.

Power Påsk



Påsken har gått (!) i power-walk-anda och då får man belöna sig. Promenaden från Söder till Pålsjöskog på påskafton renderade i en frasig våffla. Mycket god. Längsta promenaden blev på påskdagen. Återigen från Söder, men den här gången hela vägen ut till Sofiero längs landborgen. Jo, det blev en räkmacka på Slottscaféets terass med dess fantastiska utsikt mot Kronborg. Hemvägen gick längs havet med ett litet stopp på Hauffes................!

Glad Påsk!!



Den här pippin dök upp bland en massa andra memorabilia när jag flyttade från huset för lite mer än ett år sen. Den ritade jag och delade ut till personalen troligtvis 1990 eller 1991 och stoppade i deras postfack. Det kanske till och med finns en och annan medarbetare som känner igen den. Detta var alltså före internet.........................! Orginalet är mer klargult än vad bilden visar, men mobilkameran klarade det inte bättre.
Återbruk är ju populärt så jag använder den igen och tillönskar alla supportchefen-läsare en GLAD PÅSK!
Jag och bloggen tar semester hela nästa vecka. Åter med nya inlägg dagen efter Annandagen.
.


Ditt ordförråd på nätet



Nordstedts språklexikon finns nu på nätet. Engelska är direkt tillgängligt, medan spanska, franska och tyska fordrar registrering. En registrering som dock är gratis.
Du hittar lexikonen här.
.

Andelen av de arbetssökande som har arbetslöshetsersättning har minskat


Bild: AttilaTecknare

Förra året hade 55 procent av de arbetslösa som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbetslöshetsersättning. Andelen arbetssökande med arbetslöshetsersättning har sjunkit de senaste åren, från att ha legat på ca 70 procent fram till 2004. Lägst andel med ersättning hade unga arbetssökande och arbetssökande med utomnordiskt födelseland. Det visar en redovisning som IAF och Arbetsförmedlingen har lämnat till regeringen.
Detta skriver Arbetsförmedlingen på sin hemsida. Läs mer här.
.

Rökfritt på utvecklingsnämnden


Så här skriver vår informatör, Jenny Andersson, på vårt intranät "Insikten":

"De allra flesta vet nog att staden inför rökfri arbetstid senast den 1 juli 2010. Flera förvaltningar har redan fimpat och i höst är det utvecklingsnämndens tur.  Snart slutrökt på arbetstid.


När halva personalstyrkan flyttar den 1 november kommer utvecklingsnämnden att införa rökfri arbetstid.

- Vi tycker det är lämpligt att införa rökfri arbetstid i samband med flytten. Då startar något nytt. Rökfri arbetstid införs självklart samtidigt för alla inom utvecklingsnämnden, inte bara för dem som ska byta lokaler, säger Bengt Avedal, vår förvaltningschef.

Från första november får man inte röka under den tid som man arbetar eller har paus. Lunchrasten räknas inte som arbetstid och är undantagen. De som ska röka på lunchen får dock ta en liten promenad, då rökning inte får ske i anslutning till arbetsplatsen.

Den rökfria arbetstiden gäller oavsett var du befinner dig när du jobbar. Det spelar alltså inte någon roll om du befinner sig på möte, konferens eller på annan fysisk plats. "
.


Ny Hälsosajt!!

Arbetsmiljöforum rullar idag ut sin nya Hälsosajt. Innehållet beskrivs inledningsvis så här:
"Här hittar du allt om hälsa med anknytning till arbetet.

Här kommer du att få nyheter
och tips om bl a:

· friskvård

· hur du minskar stress

· mat och dryck"


Sajten hittar du här; www.duochjobbet.se/halsa

RSS 2.0